Nowoczesne urządzenia gospodarstwa domowego stają się coraz bardziej ekonomiczne i wygodne w użytkowaniu. Indukcyjne płyty nie są tutaj wyjątkiem.
Jedną z najnowocześniejszych opcji urządzeń kuchennych jest płyta indukcyjna. Jednak pomimo że pojawiła się na rynku ponad 30 lat temu, wielu użytkowników nadal sceptycznie odnosi się do tej metody ogrzewania, uznając ją za niezdrową, a sprzęt za zbyt drogi.
Cechy pracy
Zasada działania opiera się na działaniu indukowanych prądów wirowych. Cewki indukcyjne znajdują się pod powierzchnią płytki. Kiedy przepływa przez nie prąd elektryczny, powstaje pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza prądy wirowe w pobliskim naczyniu wykonanym z materiałów ferromagnetycznych. Pozwala to na podgrzewanie potraw przy minimalnych stratach ciepła. Wśród funkcji wyposażenia warto zwrócić uwagę na kombinację stref grzewczych. Istnieją kuchenki z trybem Booster, który przełącza całą moc na jedną płytę grzewczą oraz wersje z zabezpieczeniem przed dziećmi. Można znaleźć modele typu przenośnego (na 1-2 palniki), urządzenia wbudowane w blat kuchenny i instalowane osobno, wyposażone w piekarniki elektryczne.
Płyta indukcyjna: wady i zalety
Decydując się na zakup sprzętu indukcyjnego, warto poznać jego zalety i wady. Do plusów należą:
Szybkość podgrzewania naczyń i ich zawartości. Wydajność jest porównywalna z kuchenkami gazowymi i znacznie przewyższa wydajność większości kuchenek elektrycznych.
Bezpieczeństwo. Ze względu na brak źródeł ciepła powierzchnia nie nagrzewa się, co chroni przed poparzeniami przed przypadkowym dotknięciem i nieprzyjemnymi zapachami ze spalania cząstek jedzenia i oleju.
Łatwa w pielęgnacji. Powierzchnia prawie się nie brudzi. Z powodu braku ogrzewania, łatwo ją czyścić gąbką i chemią gospodarczą.
Automatyczne wyłączanie, gdy nie ma odpowiednich naczyń.
Rentowność. Nowoczesne modele automatycznie określają wielkość i kształt naczyń, dostosowując do nich obszar strefy grzewczej. To znacznie zmniejsza zużycie energii przez kuchenkę.
Wiele funkcji i ustawień. Istnieje możliwość dobrania warunków, które najlepiej nadają się do duszenia, gotowania i smażenia - oznacza to, że produkty nie tracą witamin ani przydatnych składników.
Możliwość łączenia stref grzewczych. Kilka palników tworzy jedną całość, uzyskując wspólne ustawienia i umożliwiając gotowanie w dużych naczyniach (kaczuszki, kociołki z płaskim dnem).
Płyta indukcyjna ma też wady:
Konieczność odrzucenia naczyń szklanych i aluminiowych. Chociaż nadal można używać przyborów żeliwnych i stalowych.
Cena. Jedną z głównych wad jest to, że kuchenki indukcyjne kosztują 2-5 razy więcej niż ich odpowiedniki gazowe i elektryczne.
Kruchość powierzchni szklano-ceramicznych. Ciężkie przedmioty spadające na płytę mogą rozłupać płytę. Stopień ochrony można zwiększyć stosując stalową okładzinę.
Trudna renowacja. Płytę można uznać za dość niezawodną, ale zepsuta płyta indukcyjna jest trudna i kosztowna do wymiany.
Zauważalna redukcja mocy podczas łączenia paneli. Jednoczesna praca kilku palników powoduje duże obciążenie płyty, która nie działa tak wydajnie.